Kumla bostäder

Skärpta regler kring andrahandsuthyrning och bostadsbyten

Reglerna skärps

Fr.o.m. 1 oktober skärps reglerna kring andrahandsuthyrning. Det innebär att du kan bli vräkt utan varning vid andrahandsuthyrning som ej beviljats av oss eller om du tar ut för hög hyra. Om du gör både och kan du hamna i fängelse.

Gällande olovling andrahandsuthyrning och bostadsbyten fr.o.m. 1 oktober

Straffen för försäljning och förmedling av hyreskontrakt med otillåten ersättning skärps. Det blir brottsligt att köpa ett hyreskontrakt. Den som har köpt ett hyreskontrakt av en annan hyresgäst eller som har sålt eller försökt att sälja ett kontrakt kan förlora hyresrätten med omedelbar verkan.

För att få hyra ut din bostad i andra hand måste ha ett tillstånd från oss. Om du hyr ut utan tillstånd kan du bli vräkt utan varning. Mer om våra regler kan du läsa HÄRöppnas i nytt fönster.

När du fått tillstånd att hyra ut i andra hand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Hyr du ut lägenheten möblerad får du ta ut ett maximalt påslag om 15% på hyran. Om vatten, el, bredband eller liknande ingår i hyran får du enbart ta betalt för de kostnader som du själv har. Detsamma gäller om du har individuell vattenmätning i din bostad.

Om du hyr ut utan lov eller tar ut en högre hyra än den du själv betalar riskerar du, utöver att bli av med ditt kontrakt, att få böter eller fängelsestraff. De nya reglerna gäller från 1/10–2019.

Bytesbestämmelserna skärps

Även reglerna för att byta lägenhet med varandra skärps. Huvudregeln är numer att hyresgästerna ska ha bott i sina respektive lägenheter i minst ett år för att bytet ska beviljas av hyresnämnden.